ketvirtadienis, lapkričio 20, 2008

kodėl, maskarponės kainai sumažėjus perpus, jos paklausa išauga, nors tai maisto produktas?
kaipgi atrodytų maskarponės kainų poveikio kreivė? o Engelio?

tokio ir panašaus pobūdžio klausimai turėtų neleist nurimti šiądien, šįvakar, šiąnakt; ir visom naktim nuo ketvirtadienio.

ir visom naktim nuo ketvirtadienio - nuo kiekvieno ketvirtadienio, nuo kasdienos - ne tai užmigti neleidžia. tik Planai Planai, galvojimai dideli ir kitokis biesas.




Dyydelis obuolių pyragas su karameliniu padažu

Tešlai

115 gramų šalto sviesto
115 gramų margarino
3 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. druskos
1 kiaušinis
3 v.š. grietinėlės
2 ½ st. miltų
1 kiaušinis + 1 v.š. grietinėlės pyragui aptepti

Įdarui
10 kietų obuolių
3 st. vandens
1 1/2 st. cukraus
2 a.š. cinamono
1/4 a.š. muskato riešuto
1 citrinos sultys

Padažui
1 1/2 st. cukraus
1/3 st. vandens
2/3 st. grietinėlės
2 v.š. sviesto

trapią tešlą paruošiame taip kaip trapioms juostelėms, tik leidžiame jai pailsėti šaldytuve nors valandėlę. tuo tarpu obuolius nuskutame, išimam sėklalizdžius ir supjaustome - nereikia pjaustyti pernelyg plonai, mat virdami į košę pavirsti gali. supilame vandenį, stiklinę cukraus, cinamoną ir citrinos sultis; verdame apie 10 minučių - obuoliai turi suminkštėti, bet neprarasti formos. nupilame skystį - o jis visai gardus, toks sirupėlis - , įmaišom likusį cukrų bei muskatą. paliekame pravėsti.

įklojame į 24 cm formos dugną trečdalį iškočiotos tešlos; subadome ir kepame 180 laipsnių temperatūroje kokį dešimtį minučių. iš pusės likusios tešlos suformuojame pyragui kraščiukus, supilame įdarą, uždengiame iškočiotu tešlos blynuku ir dailiai užkamšome kraščiukus. įpjauname viršų keletoje vietų, aptepame kiaušinio-grietinėlės mišiniu. kepame orkaitėje kokių 40 minučių - pyrago dugnas iškepė jau anksčiau, tad ne tiek ir daug tos tešlos teliko kepti.

leidžiame atvėsti. nors šiek tiek.
kiek sąžinė leidžia.

karamelės išeina daugiau, nei norima prie pyrago. tačiau ji savaitėlę gali pastovėti šaldytuve - prieš skanaujant tereikia pašildyti, kad vėl suskystėtų. galime valgyti su lietiniais arba su obuoliais, arba druska pabarstę, arba vieną šaukštais kabinti, arba, arba galime ją palikti, kad pakietėtų - irisu patampa. o skysta begaliniai primena "karvutę"!

Šaltinis: Mišelės receptai.
Pas mane atskrido per nuostabiąsias supermamas.

5 komentarai:

Egle rašė...

Mamma mia!!!
Tobulas receptas, kurio taip ilgai ieškojau.. ačiū ;)

rusvaplaukė rašė...

nėra už ką, nėra už ką, juk daug gardžiau, kada dalinies. bent receptu.

o šis tikrai vertas išbandyti. net jei jau turi kur atsidėjusi keletą "nūū kitokio obuolių pyrago tai jau nekepsiu, nes nūūūū šitas pats pačiausias" receptų.

Egle rašė...

Ir pyragu aišku galėtum pasidalinti.. tik kažkodėl įtariu, kad jo jau seniausiai nebėra nė trupinėlio :)

Siandien aptikau 2 tobulo obuolių pyrago receptus. tai kaip dabar žinot kurį kepti pirmiau?.. štai kur klausimas...

rusvaplaukė rašė...

tikra tiesa. pavaišinčiau mielai, tik kad jau ir skardos išplautos, ir kitų pyragų - mažiau fotogeniškų - po jo kepta.

hm, o ar ne kompromisas būtų abu labu kepti? vieną ketvirtadienį, kitą, sakykim, sekmadienį?
nors mano patirtis byloja, jog verčiau nelaukti negaišti. mat kol prisilauki, tai dar šūsnis receptų išmėginami prašosi.

Irma rašė...

Čia tai tikrai superinis pyragas. Neabejotinai bandysiu.