ketvirtadienis, gruodžio 04, 2008

lust for life

pakeliui į universitetą kebabinės kvepia gražiausiom dienom stokholme.

kai per savaitę matanalizė-matanalizė-dsa-matanalizė užgraužia tiek, jog net dantenas peršti, nebegali kitaip funkcionuoti - tik kepti pyragą "iš dviejų tešlų ir penkių pertepimų", nes tai trunka ilgai, nes tai meditacija, trijų metrų ilgio.

kepėjai be stabdžių tarė: lapkritį kepame Prekmursko Gibanica, ir aš negalėjau atsistebėti slovėnų žemės derlingumu.



prekmursko gibanica

trapiai tešlai
200 g miltų
100 g sviesto
žiupsnelis druskos
žiupsnelis cukraus
jeigu reikia, truputį vandens - man reikėjo.

iš visų komponentų padarome tešlą. ją minkome, kol tampa lygi, paliekame 30 min pastovėti.

filo tešlai
900 g kvietinių miltų
1 kiaušinis
1 vš aliejaus
žiupsnelis druskos
drungno vandens tešlai minkyti
acto arba citrinos sulčių (naudojau actą)

visus produktus išminkome, kad gautume elastingą vienalytę tešlą; ji gana kieta, tad tenka pavargti. paliekame 30 minučių, kad "atsileistų" ir pabrinktų, o tada padaliname į 9-10 gabalėlių ir kiekvieną atskirai išminkome.

aguonų įdaras
300 g maltų aguonų (it per kūčias -- įdarbiname kavamalę)
0,5 l karšto pieno
100 g cukraus
10 g vanilinio cukraus
tarkuotos citrinos žievelės (nutarkavau visą citriną.)

aguonas užpilame karštu pienu ir leidžiame išbrinkti; paskiau įmaišome cukrus bei žievelę bei gerai išmaišome.

varškės įdaras
1 kg varškės - ją smagu pertrinti per sietelį.
100 g cukraus
2 kiaušinių tryniai
20 g vanilinio cukraus
žiupsnelis druskos
100 g razinų - išmirkome jas rome.
tarkuotos citrinos žievelės

sumaišome visus komponentus, išskyrus razinas. pastarąsias nusausiname, mintyse galvodami, kaip monika ar kiti razinų nemėgėjai turėtų liūdėti, ir įmaišome į masę.

graikiškų riešutų įdaras
300 g maltų graikiškų riešutų
100 g cukraus
50 ml romo

viską tiesiog sumaišome.

obuolių įdaras
1 kg nuluptų obuolių
žiupsnelis druskos
120 g cukraus
1 vš cinamono
100 g maltų džiūvėsėlių

obuolius sutarkuojame ir sumaišome su kitais džiaugsmais. jei esame žiopli ir supainiojame džiūvėsėlius su manų kruopomis (*kchm kchm*), paliekame, kad kiek pabrinktų.

kremas sluoksniams suklijuoti
5 kiaušinių baltymai
5 kiaušinių tryniai
70 ml tirštos grietinės

trynius sumaišome su grietine, baltymus išplakame iki standžių viršūnėlių ir įmaišome į trynių masę. atsargiai.

tešlos lakštams aptepti dar reikės lydyto sviesto.

klijuojame pyragą:
imame didelę formą - 40x35 cm ar 35 cm skersmens apvalią; kadangi gaminau iš pusės normos, man pakako 20x20. gerai būtų, jei forma kuo aukštesnė, mat pyragas, na. aukštokas.formą ištepame sviestu, aš dar įklojau kepimo popieriaus, kad lengviau būtų išimti gatavą pyragą.
iškočiojame trapią tešlą lygiu lakštu ir įklojame į formą. iškočiojame ir ištempiame filo tešlos lakštus.
ant tešlos dedame pusę aguonų įdaro; pašlakstome kiaušinių kremu, uždengiame filo tešlos lakštu ir aptepame lydytu sviestu.
dedame pusę varškės įdaro, uždengiame filo tešlos lakštu ir pašlakstome sviestu.
sluoksniuojame toliau: pusė riešutų masės - kiaušininis kremas - filo - sviestas.
pusė obuolių kiaušinių kremas - filo - sviestas.
ta pačia tvarka sudedame likusius lakštus bei įdarus, o viršus - filo tešla (lakštas-sviestas-lakštas). aptepame likusiu kiaušinių kremu, pyragą keliose vietose įpjauname ligi pat dugno ir pašauname orkaitėn (180-200 °C) vienai valandai.
patogiausia pjaustyti bei išiminėti, kai gibanicai leidžiame atvėsti - tada sluoksniai negrasina atsiskirti. ar bent jau grasina mažiau.

skanaujame. mėgaujamės.
prisimename, kaip vaikystėje šeimyna valgydavo big meekus: po sluoksnį, po sluoksnį. išsinariname žandikaulį, mėgindami apžioti pyragą per visus aukštus.
galvojame - kaimyniniai (kaimyniški) austrai turi savo štrudelį, savo obuolinį ar varškinį ar aguoninį.
kaimyniniai slovėnai turi savo ueber-hyper-super-mega-a-la-štrudelį: all that and walnuts too. ir vadina tai gibanica.

džiaugiamės šeimynine laime.

6 komentarai:

Vilma rašė...

Gibanica atrodo puikiai! Sluoksniai tokie stori, aiškūs. :-)Mano forma, turbūt, buvo per didelė tam kiekiui, tad visi auštai tokie plonyčiai gavosi. Bet mąstykim pozityviai - užtat į burną tas devynaukštis tilpo! :-D Žodžiu, šauniai pasidarbavai. ;-)
Beje, jei turi kažką, ką norėtum su visais išbandyti - duok žinoti ir mesk iššūkį. :-)

rusvaplaukė rašė...

na, man tas trapios tešlos sluoksnis gerokai per plonas pasirodė - tiesa, jis dar ir sudrėko begaliniai, tad nelabai tejusti buvo, deja.
nuotraukose raiškiai matosi, kad iš pradžių taupiau įdarus - a vdrug nepakaks.

minčių, ką Tokio Didelio padaryti lyg ir yra, tik reikia jas sugromuliuoti - nesiūlysi juk anei grietiniečių kokių, anei šakočio ;D tačiau kokią naktį, iš neramaus miego pyragėlių pažadinta, būtinai apsireikšiu.

rūtuliukas rašė...

o jetau.. jau nuo pat pradžių įrašo nebegera pasidarė :D šiandien smagiai dsa kontrolinį rašėm. Net nukrato.

O šiaip labai džiugu, kad pavyko pyragėlis :)

rusvaplaukė rašė...

rūtuliuk, ar ne 103 auditorijoj pas juozapavičių "bet jūs nedėstėt patricia algoritmo"? ^_^

Bri rašė...

O šakės kaip skaniai atrodo (mm) šaunuolė, kad ryžaisi pagaminti šį pyragą, aš nedrįsau, tad skippinau ir laukiu kitų išbandymų, be to tokiam "ilgam pyragui" laiko nelabai turiu, o taip norėčiau daugiau laiko kepiniams :(

rusvaplaukė rašė...

Bri, nesmagu būna, kai visa taip supuola, kad nė kept nebepavyksta; man štai irgi neseniai poros savaičių - o gal mėnesio? - kepimo badas kone buvo. išgyvenau, bet galiausiai net rankos drebėti ėmė.
kada darbų apmažės - būtinai išmėgink. beje, anas labai kalėdom kvepia - aguonos, riešutėliai bei cinamonas vis dėlto, aha.