sekmadienis, vasario 01, 2009

cover your ears you're not gonna like what you're gonna hear

jau kelintą sykį mane išduria: štai jau jau šyla, jau jau kitą savaitę paskaitosna važiuosiu dviračiu, o vasariui ir nuolatinio nesipildysiu, ir štai kad nori - šnipštą į kairę akį, ir į dešinę, ir į tą trečią.
trūkt už vadžių, vėl iš pradžių, minus penkiolika.

ledai su karamelizuotais migdolais ir karamele

100g cukraus
100 g stambiai kapotų migdolų

100 ml pieno
3 kiaušiniai
50 g + 1 v.š. cukraus (kitą sykį nedėčiau - ledai ir taip pakankamai saldūs nuo karamelės, kuri nusiplauna, riešutus užpylus pienu)
150 g plaktos grietinėlės

pirmiausia karamelizuojame riešutus: keptuvėje cukrų (100 g) užpilame 3 šaukštais vandens ir užverdame. kai sirupas pabąla ir sutirštėja, suberiame migdolus. nuolat maišome ir kepiname, kol riešutai karamelizuojasi. david lebovitz šitą procesą nupasakoja labai aiškiai - be to, ir nuramina, kai migdolai tik apsicukruoja, o ne pasidengia žvilgančiu saldumu. keletą riešutų, jei norisi, paliekame ledams papuošti (o tiesa tokia: iki tol, kol ledai sustings, atidėtų riešutų nebeliks, ne ne). į migdolus supilame pieną, 5 minutėms paliekame ant silpnos ugnies. atvėsiname.
trynius su 50 g cukraus išplakame iki baltumo. atsargiai įmaišome pieną su migdolais.
baltymus išplakame su žiupsniu druskos ir šaukšu cukraus iki standžių blizgančių putų. į trynių masę atsargiai įmaišome baltymus, o paskiau ir išplaktą grietinėlę.
masę šaldome ledų aparate apie 40 minučių.

karamelę gaminau pagal šio padažo receptą, tik nedėjau sviesto.



receptą pasiskolinau iš iRRi style. tengi net paaiškinta, kaip ledus be Stebuklingojo Aparato pagaminti.

6 komentarai:

Živilė rašė...

WOW, gardumėlis. Rusvaplauke, mestelk nors gabalėlį ;))))

Vilma rašė...

Rusvaplauke, o tu gaminai su ta stebuklinga mašina ar šaldikliniu būdu? ;)

Vilma rašė...

Beje, aš čia dar biškį ne į temą, mirkt mirkt, o kur pirkai ramekinus? :)Aš taip jų norėjau, kad galėčiau sudalyvauti gruodžio mėnesio kepėjų be stabdžių iššūkyje, bet neradau nei senukuose, nei rimi, nei iki, nei žanoje... :/

rusvaplaukė rašė...

Živile, mielai :)

Vilma, aš su aparatu. su drauge pernai jį pirkome perpus (mat vis vien nepanašu, jog jį taip jau dažnai naudosime), ir na. labai džiugus daiktas :) ypač vasaromis, kai karšta, o ir uogų iš sodo pintinėmis parsitempiame.
ramekinus pirkau vienoj ūkinių prekių parduotuvėj kalvarijų turguje. tokioj.. pačioj didžiausioj ir tvarkingiausioj. kai paėmiau, liko dar vienas - nežinau, gal sandėliuose ir daugiau jų turi.
be to, ten viską vynioja į fantastiškai gražų popierių. kurio, deja, neparduoda atskirai. 'nūūūū čia tiesiog vynioti popierius. a kam jums jo?'

Anonimiškas rašė...

Ramekinų su neglazūruotu dugnu, kad geriau keptų, už juokiną kainą iki 3Lt yra parduotuvėje Scilis (pagooglink)

rūtuliukas rašė...

geras :) įspūdingai atrodo. Mėgstu karamelę. Bet kažkaip nesiseka man jos pagamint. Per mažai bandymų buvo. O va ramekinų ir aš ieškojau visur, ieškojau.. dabar gal rasiu :)