penktadienis, gruodžio 19, 2008

trainspotting

šis juoda-balta man primena tas gražias vasaros priešpietes, kai iš pieno produktų kameros dubenėlin įsimesdavau varškės bei aviečių, o iš po sausainininkių stalo - šokoladinės glazūros; tos, kurią bidonuose gaudavom.

užsiplikydavau mėtų arbatos, ir Videlė klausdavo, iš kur čia toks keistas kvapas.

tada tetos juokdavosi iš savo vyrų, ir aš meiliai klausydavau jų istorijų apie pavakares prie ežerų, įgėrusius brolius ant dviračių bei tai, kaip sunku žiemomis prieš penktą keltis.

kas rytą mindavau pro "pergalę", kur it per atbulą Lumièrų filmą gužėdavo darbininkai. iš fabriko rūkdavo dūmai, ir iš kvapo spėliodavau, kokias saldaines gamina tąsyk.

mano rankos būdavo žalios raudonos oranžinės nuo maistinių dažų. telefonas - lipnus nuo cukraus. prijuostė po savaitės tapo skudurėliu. skaudėjo blauzdas ir ant jų iššoko venos, todėl vakarais kojas pakeldavau ant pagalvėlių.

migdavau aštuntą.



mano sveikatos kortelė vis dar ten.
mano galvojimai sykiais vis dar ten, ant didelio kalno.



Sūrio-brownie tortas

brownie
240 g juodojo šokolado (60%)
200 g sviesto
2 a. š. vanilės esencijos
4 kiaušiniai
1 st. cukraus
1 st. miltų
1 v. š. kakavos miltelių
1 v. š. tirpios kavos
1/2 a. š. druskos

sūrio tortas
450 g maskarponės (ar kito cream cheese)
250 g pertrintos riebios varškės ar neriebios grietinės
1/2 - 2/3 st. cukraus
1 a. š. vanilės esencijos
3 kiaušiniai

šokoladinė glazūra
150 g šokolado
2 v. š. grietinėlės
2 v. š. vandens
1 v. š. kukurūzų sirupo

papuošimai
baltas šokoladas
šokolado drožlės



brownie. orkaitę įkaitiname iki 160 laipsnių, 20 cm formą išklojame kepimo popieriumi. gretimais turime kitą formą - aš pasiruošiau dvi nedidukes keksų formeles.
vandens vonelėje ištirpiname šokoladą ir sviestą. suberiame cukrų bei vanilę ir plakame 2 minutes. po vieną sumušame kiaušinius - po kiekvieno masę gerai gerai išmaišome. miltus, kakavą, kavą ir druską sumaišome ir rankomis - t.y., mentele - įmaišome į šokolado masę.
į pagrindinę torto formą pilame tiek tešlos, kad ją uždengtų maždaug pusantro centimetro sluoksniu. likusią masę paskirstome tarp tų antrųjų formų.
pasak originalaus recepto, kepame 15-20 minučių. jei orkaitė tokia nekomunikabili kaip manoji, nieko nepadarysi - teks nuolat tikrinti, ar jau, ar jau - medinis pagaliukas, įkištas į centrą, turėtų išlįsti tik su keletu trupinių. man kepė apie 40 minučių. iškepusį pagrindą bei pyragėlius visiškai atvėsiname.
tiesa, naminiam vartojimui vieno iš papildomųjų brownių nedakepčiau - tada jie lieka gardūs ir drėgni drėgni.
pastebėkime: masės išeina tiek, kad pakaktų daugiau nei dviems torto pagrindams. todėl galima daryti iš pusės normos. arba pasidžiaugti, kad lieka daug daug tešlos, ir išsikepti keksų/keksiukų. juos supakuoti ir įduoti mamai į darbą ar slapčia sukrimsti po paskaitų.

sūrio masė. maskarponę, varškę ir cukrų suplakame ligi vientisos masės. įmaišome vanilę. mažiausiu greičiu (ar, dar geriau, rankomis)po vieną įmaišome kiaušinius.
įdarą supilame ant atvėsusio pagrindo. formą apvyniojame folija, kad taptų hermetiška. įdedame šią formą į didesnę; į didesnę formą pripilame karšto vandens tiek, kad iki pusės apsemtų formą su tortu - na, išeina kaip ir vandens vonelė.
kepti reikėtų apie 40-50 minučių. iškepusio torto vidurys kiek pakračius formą turėtų drebėti it žėlė.
pakraščiukus apipjauname pieliu, kad vėsdamas tortas nesutrūkinėtų. leidžiame atvėsti nors šešetą valandų. tada puošiame.



Radau Supermamose. Originalus receptas - čia.

9 komentarai:

Irma rašė...

Labai dailiai atrodo. Gaila, kad retai gaminu ką nors iš šokolado. Esu turbūt viena iš nedaugelio, kuri, jei šokoladas dingtų, jo visai nepasigestų :)

rusvaplaukė rašė...

:} dėkui.

beje -- jei bijai, kad nepatiksią ar nesuvalgysite namuos' torto, gamink iš pusės normos ar dar mažiau. mes namuose atradom, kad 18cm forma trims saldumynmėgiams - pats tas. tortui. pyragui, aišku, ne ,)

mano šeimoje esame du šokoladiniai. ir mama vienintelė - nešokoladinė. tiesa, jai varškės pyragai su šokoladu oi oi kaip patinka, tačiau vien šokoladinio torto neįsiūlčiau. nebent iš visiško saldumynų bado.

Anonimiškas rašė...

O man labai labai patinka :) netgi pats vaizdas, toks...gundinantis ;D sunku gyventi su amzinom dietom ir galvojimu ka galima valgyt ko ne, kai yra dalyku kuriems tiesiog sunku atsispirti :D
Itraukiau i 'kada nors' planus. Dekoju ;)

Egle rašė...

Gražu. Toks elegantiškas tortas...
Man kaip ir Irmai, šokolado gali ir nebūti.. Paskutinį kartą ragavau berods daugiau nei prieš metus, o iki to karto nebuvau jo burnon įdėjus beveik porą metų. Tiesiog visiškai jokio potraukio šiuo metu, nors pamenu mokyklos metus, kai 2 "Snickers" per vieną petrauką būdavo ne problema :D

O bet tačiau.. Gaminti su šokoladu aš mėgstu, tik testuoti atiduodu didiesiems smaližiams :)

rusvaplaukė rašė...

Egle, vajei. kaip man tai neįsivaizduojama - dienos be šokolado.
bet aplinkiniams smaguriams, matyt, džiugu :)

foodday. matai kaip -- aš esu priešiškai nusistačiusi prieš dietas. baisingai. ir prieš bet kokį maisto ribojimą ar skirstymą į 'geras-negeras'.
todėl gyventi gražiau, aha.
smagu, kad patiko ,}

Živilė rašė...

Labai gražus tortas. Ypatinga šokolado mėgėja ir aš neesu, bet tikro kartaus šokolado gabalėlio neatsisakau.
Šaunuolė rusvaplaukė, labai gardžiai žiūrisi tavieji kepiniai. Ačiū :)

rusvaplaukė rašė...

ačiū, Živile.

rūtuliukas rašė...

ojei kaip įspūdingai :) pagyrimo vertas šedevras.

rusvaplaukė rašė...

rūt, ač', ač'.